• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis van architect Bernard Christiaens (Oostende) uit de jaren 1930; enkelhuistype van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met tichelen; aansluitend één linkerpoorttravee onder plat dak. Gevel van okerkleurige baksteen met betonnen lateien en lage arduinen plint. In enkelhuis, enerzijds verticale accenten door hoge schoorsteen op de linkerhoek en tweezijdige doorlopende bow-window als penant, in 1949 naar ontwerp van dezelfde architect doorgetrokken tot boven de daklijst; anderzijds horizontale elementen: cordonlijst en smal, plat venster onder rechte luifel in deurtravee. Poorttravee met inspringende bovenverdieping waarop terras; borstwering afgelijnd met gevelpannen. Origineel houtwerk voor muuropeningen met indeling in ruitjes van zijpanelen en bovenlichten, deels beglaasde rondboogdeur met geprofileerde bakstenen omlijsting, gestileerd ijzeren traliewerk en geometrisch glas in lood, dit laatste ook voor venstertje links van deur. Zigzagdichtklappende schuifpoort, waarachter nu "Verkoopzaal van de kust".

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1949/2.299.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda