Handels- en appartementencomplex

Beschrijving

Handels- en appartementencomplex van de jaren 1930 naar ontwerp van architect Bernard Christiaens (Oostende) met elementen uit de Nieuwe Zakelijkheid. Hoekpand van twee traveeën + ronde hoektravee + drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Gele baksteenbouw met gele betegeling voor onderdorpels en patrijspoorten, witte geglazuurde bakstenen voor pui en aflijning met zwarte gevelpannen. Travee Aartshertogstraat en hoektravee één horizontaliserend geheel. Omlopende gevelordonnantie met doorgetrokken betonnen lateien en onderdorpels; horizontaal vensterregister in hoektravee. Winkelpui eveneens doorlopend: betonnen luifel, ronde zuilen tussen etalagevensters met tot voor kort glas-in-loodbovenlichten en dieperliggende deur met typische patrijspoorten; nu vervangen. Travee in Passchijnstraat meer verticaliserend: middenpenant oorspronkelijk voorzien van gecanneleerde halfzuil van glasstenen op natuurstenen kraagsteen met dito top (zie foto's jaren 1930); nu met vlakke beglazing. Naast rechthoekige vensters ook patrijspoorten met glas in lood, rondbogige deur met origineel houtwerk, rechthoekige poort met afgeronde hoeken.

• FLOUQUET P., Ostende et l'actualité architecturale, in Bâtir, juli 1938, p. 298.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda