De Cafhoekhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Cafhoekhoeve

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "De Cafhoekhoeve", gelegen ten oosten van de Torhoutsesteenweg verscholen achter de rij grote nieuwe winkelcomplexen. Het jaartal "1635" op een balk wijst op een 17de-eeuwse kern; aangeduid als site op de Ferrariskaart (1771-1777) en op de Atlas der Buurtwegen (1843).

Huidige hoeve met losse bestanddelen uit de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw aan beide zijden van een verhard langwerpig erf. Verankerde witgekalkte baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Ten zuidwesten, erftoegang via oprit vanaf de Torhoutsesteenweg; bakstenen pijler bij toegang tot het erf. Weiland ten noordwesten van het erf. Ten noorden van het erf, langgestrekt boerenhuis (nok loodrecht op straat) met ten westen geïncorporeerde schuur en ten oosten ongekalkte stalvleugel onder steiler dak. Erfgevel van het boerenhuis met drie traveeën + twee linkeropkamertraveeën; licht getoogde muuropeningen met vernieuwde ramen en deuren; drie kelderopeningen.

Dubbele dwarsschuur, met een heel breed westelijk deel. Eén bewaarde korfboogpoort, rechthoekige vensters en deuren. Zijpuntgevel versterkt door steunberen. Stalvleugel van zes traveeën met vernieuwde rechthoekige muuropeningen.

Ten zuiden van het erf bij elkaar aansluitend bakhuis, garage onder plat dak met nieuwe poort, en tweeledig wagenhuis (nok evenwijdig met huis). Bakhuis met rechthoekige muuropeningen, venster met bewaarde houten kruisindeling. Zijpuntgevel van wagenhuis met getoogde poorten onder strek.

• DE SMEDT H., Stene, een dorp in de stad, Stene, 1978, p. 52.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda