Sint-Clarahoeve

Beschrijving

Historische hoeve "St.-Clarahoeve" volgens naambord en vermelding op kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (1955-1985). Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Op alle kaartmateriaal wordt ten zuiden van de hoeve een verdwenen rechthoekig bouwvolume aangeduid, mogelijk een schuur.

De hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw werd gebouwd op de plaats van het fort Sint-Clara, een Spaans legerkamp tijdens het beleg van Oostende (1601-1604) (zie luchtfoto). Gelegen in de in 1744 drooggelegde Sint-Catharinapolder, nu ingesloten door nieuwe villaverkavelingen. Sinds 1987 gerenoveerd door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij als kantoor voor de CV "Onze Landelijke Woning".

Hoeve van het langgestrekte type gelegen op een erf met nieuw aangelegde boomgaard en waterpartij in het noorden. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint, onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Erftoegang vanaf de Stuiverstraat naar een nieuw aangelegde gekasseide parking.

Ten zuiden van de oprit, boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën, gelegen op een terp. Zuidelijke voorgevel met recenter muurtje ervoor. Rechthoekige muuropeningen, vensters met stenen kruiskozijnen en luiken, bakstenen deuromlijsting onder gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden; vernieuwde beglaasde deur en behouden bovenlicht. Achtergevel met vernieuwde deurtravee; licht getoogde vensters met gereconstrueerd houtwerk met kruisindeling. Verankerde zijgevels met vernieuwde aandaken, rechts met aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Interieur met bewaarde moerbalken met geprofileerde sloffen.

Ten westen, aansluitende vroegere stal- en schuurvleugel; verhoogd en grotendeels vernieuwd.

• DE SMEDT H., Stene, een dorp in de stad, Stene, 1978, p. 22.
  • Steens kijkdorp primeur voor Vlaanderen, in 't Schorre, 12, 1989, nr. 1.
  • VERBANCK R., De duinenweg van de geule tot het Spanjaardsduin, in Jaarboek 1977 van heemkring Ter Cuere Bredene, p. F13-F14 (luchtfoto).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda