Cleyne Crauwel

Beschrijving

Traditioneel breedhuis genaamd “Cleyne Crauwel”, van vier traveeën en twee bouwlagen onder een steil zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met klimmende dakkapellen, dat minstens opklimt tot de 16de eeuw. Uit analyse van de balkkoppen van de vier moerbalken (loodrecht op de straat) valt af te leiden dat het waarschijnlijk in oorsprong een overkragende houten gevelstructuur betrof, die later is versteend. Het pand is gesloopt voor nieuwbouw in 2007-2008.

Gecementeerde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers,. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen.

• HENDRICKX M. 2008: Aanwijzingen voor een vroegere houten gevelstructuur in de Oudemansstraat 30-32, Infoblad Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis 2008.4, 4-5.