Arbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Oorspronkelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, samenstel van vier huizen van acht traveeën + één hoektravee + twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat) met afgeschuind dakschild boven de hoektravee. Later werden de hoekhuizen (beide nummer 253) met een halve bouwlaag verhoogd, waardoor twee aparte bouwvolumes ontstaan: nummers 247-249 arbeiderswoningen, nummer 253 huis met bijhorende herberg " 't Vliegplein". Deze omwille van de vroeger meest gebruikte wandelweg naar het oud vliegveld vanaf de tramhalte aan de Elisabethlaan. Beraapte lijstgevels met witgeschilderde gevelbanden en geblokte hoekbanden op vlak gecementeerde plint. Doorlopende vensterdorpels en fries met ruitmotieven op eerste bouwlaag (niet bij de herberg); nummer 253 met tandlijst boven elke verdieping. Rechthoekige muuropeningen, voor hoekhuizen in witgeschilderde accoladevormige omlijsting, voor de arbeidershuizen minder uitgewerkt.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

Het hoekpand dat de herberg en de aanpalende woning omvat (voorheen nummer 251-253, heden nummer 253) is sterk verbouwd; De beraping en alle decoratieve elementen zijn verwijderd. De arbeiderswoningen (nummer 247 en 249) die deel uitmaakten van hetzelfde ensemble, bleven wel bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els