Kerk Sint-Franciscus van Assisi

Beschrijving

Kerk Sint-Franciscus van Assisi, in parochiaal centrum, aan pleintje waaraan ook dorpsschool ligt. Hedendaags bedehuis van 1967 naar ontwerp van architect Juan Meyers van N.V. DINACO (Deurne). Constructie van betonnen snelbouwblokken, getypeerd door claustrawanden. Hoger kernvolume bekleed met gewassen silex op bakstenen plint, lager noordelijk en omgevend oostelijk volume bestaande uit beton, luifel en opstaande pilasters van bruine silex, deuren van meranti. Oostelijke gevel met keramiek afbeelding van Sint-Franciscus; voor de kerk hoog gietijzeren kruis.

Rechthoekige plattegrond, rechte westelijk georiënteerde koorwand. Open interieur met deels gepleisterde bakstenen wanden met later aangebrachte geschilderde taferelen van Christus' leven; plafond van gelamineerde liggers; abstracte glasramen in westelijke wand van claustra. Oostelijk gedeelte van gebouw ingenomen door feestzaaltje.

Mobilair. Sober vormgegeven mobilair uit bouwperiode kerk, onder meer houten doopvont met koperen deksel. Orgel van 1900 gebouwd door Pierre Schyven (Brussel) voor de zusters "Religieuses du Sacré-Coeur" te Oostende; in 1980 naar Sint-Franciscus van Assisië overgeplaatst en getransformeerd door Loncke Orgelbouw p.v.b.a. (Kortemark-Zarren).

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Stene, 1960/53, 1966/83 en 1973/53.
  • FAUCONNIER A. - ROOSE P., Het historisch orgel in Vlaanderen. Deel IV a, Provincie West-Vlaanderen: Arrondissementen Brugge en Oostende, Brussel, 1986, p. 646-648.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda