Hoeve Welgelegen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Hoeve "WELGELEGEN" (zie naamsteen en vermelding op 19de-eeuwse kaarten) of "Klokhoeve" (zie literatuur). Gelegen ten noordwesten van de dijk die hier een bocht omheen de Keignaertkreek maakt, in de circa 1803 drooggelegde "Keignaertpolder".

Semigesloten hoeve met lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) rondom een langwerpig gekasseid erf; brede dwarsschuur uit de tweede helft van de 19de eeuw (nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843) ten zuiden afgebroken en vervangen door loods. Erftoegangen ten noorden en ten oosten: respectievelijk tussen hoge bakstenen pijlers met schamppalen, geflankeerd door lage gebouwtjes onder lessenaarsdaken, en tussen het bakhuis en de stallen; voor laatstgenoemde erftoegang mestvaalt.

Ten noordwesten van het erf, deels gecementeerd 19de-eeuws boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende dwarsschuur. Huis van drie traveeën + twee opkamertraveeën onder hogere nok met dakruiter; laatstgenoemd volume met jaarankers "1816" en vlechtingen in rechterzijgevel. Deels gewijzigde rechthoekige muuropeningen onder meer getraliede kelderramen; houtwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Rechts, aanpalende stal van vier traveeën uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links, aansluitende dwarsschuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en hoger opgetrokken loods uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Ten noordoosten, deels gecementeerd 19de-eeuws bakhuis van het tweeledige type, steil zadeldak met aandak en lessenaarsdak voor het ovengedeelte. Aanpalend nutsgebouwtje.

Ten zuidoosten, lange stalvleugel, deels uit de tweede helft van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw; geveltoppen bekroond met siervazen.

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 85.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda