Appartementencomplex Les Mouettes, Brise de Mer en Bel Horizon

Beschrijving

"LES MOUETTES", "BRISE DE MER" en "BEL HORIZON" uit het begin van de jaren 1920, Zeedijk nummer 360 gesigneerd architect B. Vanhecke (Middelkerke). Tot voor enkele jaren vrijstaand hoekcomplex.

Links, Westlaan nummer 91: "Brise de Mer". Art-decogetinte residentie van vier traveeën op verbouwd souterrain, onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, mechanische pannen; centraal dakvenster onder afgewolfd zadeldak en dakkapellen onder gebogen kroonlijstje). Gecementeerde lijstgevel geritmeerd door middel van centraal gebogen risaliet opengewerkt als loggia, onder bredere rondboogarcade, geflankeerd door polygonale hoekvolumes onder zinken bedaking. Horizontale gevelgeleding door middel van gesculpteerde houten balkonbalustrades en dubbele kroonlijsten. Deels vernieuwd houtwerk. In het risaliet, in deuropening links bordes als steektrap, met ovale boven- (liggend) en zijlichten.

Rechts aanpalend, Westlaan nummer 93 en Zeedijk nummer 360, "Bel Horizon" en "Les Mouettes". Lager Anglo-Normandisch getint hoekcomplex met deels bewaard voortuintje. Drie bouwlagen op verbouwd souterrain, onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat, klimmende dakkapel en kapel onder afgewolfd zadeldak). Met schijnvoegen gecementeerd gevelparement, witbeschilderde muurvlakken. Westlaan nummer 93 getypeerd door gevelbrede gebogen houten erker over de tweede en de derde bouwlaag. Zeedijk nummer 360 als brede hoekresidentie met polygonale doorgetrokken bow-windows, geaccentueerd door leien luifel en brede, haaks op elkaar gestelde puntgevels. Rechthoekige muuropeningen; deels bewaard houtwerk onder meerbovenlichten met grote en ruitvormige roedeverdeling. Rondbogige muuropening voor bordes met steektrap.

(Opgenomen in de inventaris en afgebroken in mei-juni 2000.)

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Levend Archief.
  • PIERLOOT R., Het vroegere Mariakerke en Raversijde, Nieuwkerke-Waas, 1987, p. 68, p. 71.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda