Hoekresidentie Les Mousses, Les Vagues en Les Flots

Beschrijving

Respectievelijk "LES MOUSSSES", "LES VAGUES" en "LES FLOTS". Anglo-Normandisch getinte hoekresidentie van 1923, gesigneerd "B. VAN HECKE ARCHITECTE MIDDELKERKE" boven loggia van nummer 352. Voortuintje afgeboord door middel van bakstenen muurtje met buisleuningen bewaard bij Middenlaan nummer 96; elders vervangen door overdekt terras of parking. Drie bouwlagen met souterrain; onder plat dak in de derde bouwlaag gedeeltelijk afgewerkt als pseudo-mansarde (kunstleien). Parement van gele sierbaksteen, verlevendigd door middel van gecementeerde muurvlakken, grijs- (plint) of witbeschilderd (lateien en vensteromlijstingen).

Nummers 94-96 (Middenlaan) opgevat als dubbelhuizen in quasi-spiegelbeeldperspectief met beeldbepalende als het ware boven het dakveld uitstijgende polygonale (hoek)volumes met in de oksel veelhoekige torentjes onder een leien spits. Ertussenin gebogen risalieten, geaccentueerd door gebogen kroonlijsten en nok, en klimmende dakkapellen met vakwerkimitatie in het dakveld.

Zeedijk nummer 352 met korfbogige loggia met erboven driezijdige witgeschilderde en gecementeerde erker versierd door middel van cartouches, oplopend in dakvenster met wolfseind. Rechthoekige en korfbogige muuropeningen, bij Middenlaan nummer 96 met gaaf bewaard houtwerk onder meer kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

Links aansluitend Zeedijk nummers 350-351, uit de vroege jaren 1920. Enkelhuizen van vier bouwlagen onder plat dak. Over de eerste en tweede bouwlaag vernieuwd parement uit de jaren 1930 of 1940. Over de derde en vierde bouwlaag doorgetrokken verbredende erkers, geaccentueerd door de art-decogetinte borstwering. Vernieuwd houtwerk.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Levend Archief.
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, Middelkerke, MI B 17.
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwvergunningen Middelkerke, 22/ 54: ontwerp oorlogsschade in oude straat naar ontwerp van architect G. Van Buggenhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

Het links aansluitende ensemble, Zeedijk nummers 350-351, is verstoord door de ingrijpende vernieuwing van nummer 351.