Gekoppelde meergezinswoningen in eclectische stijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde meergezinswoningen in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, naar een ontwerp door de aannemer Alphonse Huygens uit 1913. Opdrachtgeefster was Louise Hélène Penz-Goossens (°Woensdrecht, 1868), echtgenote van Wilhelm Ludwig Johann Penz (°Hohendorf, 1873). Penz, afkomstig uit Mecklenburg, navigeerde van 1892 tot 1897 als stoker tussen Antwerpen en New York, en verkreeg in 1895 de Amerikaanse nationaliteit. Hij huwde in 1898 te Antwerpen met de herbergierster Goossens, afkomstig uit Noord-Brabant en sinds 1891 te Antwerpen gevestigd, en was vervolgens actief als herbergier-logementhouder en limonadefabrikant. Van Huygens zijn tot op heden geen andere realisaties bekend. Voltooid in 1914, bestond het vastgoedproject oorspronkelijk uit twee winkels, huurkwartieren en een pakhuis van drie bouwlagen met paardenstal achteraan op de binnenplaats. Deze wordt ontsloten door de centrale poort en een oorspronkelijk dubbel hoge doorrij.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat het complex vier bouwlagen onder een mansardedak (leien). De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door speklagen en ontlastingsbogen uit wit en bruin geglazuurde baksteen. Van blauwe hardsteen is gebruik gemaakt voor de geprofileerde plint, van witte natuursteen voor de vensterposten, waterlijsten, diamantkopsleutels, hoekblokken, lateien, lekdrempels en consoles. Kleurrijke mozaïekpanelen met een guirlandedecor in art-nouveaustijl, sieren de borstweringen, boogvelden en de fries. Symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het hoger opgetrokken middenrisaliet met jaarsteen "1914", dat uitmondt in een dakvenster met tuitgevel en sieranker. Dit laatste wordt op de begane grond gemarkeerd door een rondboogpoort met geblokte waterlijst (diamantkoppen), imposten en een markante mascaronsleutel (vrouwenhoofd); hogerop gebogen balkons met gebuikte ijzeren borstwering en tweelichten. Twee klassieke houten winkelpuien met zijportaal, pilasters en rolluikkast flankeren de poort. Brede korfbooglichten met waterlijst en diamantkoppen accentueren in de zijtraveeën op de eerste verdieping; hogerop rechthoekige vensters met getoogd boogveld en diamantkopsleutel. Een gebroken houten kroonlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging. Fraaie houten poort met siersmeedwerk; de oorspronkelijk kleinere dakkapellen zijn vergroot.

Volgens de bouwplannen flankeren twee winkels met achterplaats en keuken de centrale doorrij naar het pakhuis met paardenstal op de binnenplaats. Ontsloten door de zijdelings ingeplante traphal, vormen de huurkwartieren op de bovenverdiepingen vermoedelijk tweekamerwoningen met keuken.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1913#4640; vreemdelingendossier 481#88970.