Hoekblok Les Lys, Les Geraniums en Les Chardons

Beschrijving

"LES LYS", "LES GERANIUMS" en "LES CHARDONS" met voortuintjes aan de Middenlaan. Hoekblok in eclectische stijl voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd naar ontwerp van architect B. Vanhecke (Middelkerke), tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgebrand en in de jaren 1920 gerestaureerd. Oorspronkelijk drie burgerhuizen als eenheidsbebouwing met kelderverdieping Het eigenlijke hoekhuis met signaturen "B. VAN HECKE ARCHITECTE" (links) en "P. BONTE ENTREPRENEUR OSTENDE" (rechts) in de vensteronderdorpels; twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien). Links en rechts flankerende panden (Transvaalstraat zonder nummer en Middenlaan nummer 75) van respectievelijk twee en één travee en drie bouwlagen onder plat dak; aflijnende kroonlijsten op uitgewerkte consoles. Aan de Transvaalstraat, aansluitende garage van anderhalve bouwlaag onder plat dak. Rode baksteenbouw, sterk horizontaal geleed door middel van banden van gele sierbaksteen; halve verdieping van de garage in imitatievakwerk. Leien luifels op korbelen bij het hoekpand en bij de garage. Geleding van de flankerende panden door middel van balkons met ijzeren leuningen; bij het rechterpand ook driezijdige bow-window. Getoogde en korfbogige muuropeningen. Deur op bordes, in een geprononceerde omlijsting. Bewaard houtwerk onder meer roedeverdeling met ovaal middenstuk in de bovenlichten.

• PIERLOOT R., Het vroegere Mariakerke en Raversijde, Nieuwkerke-Waas, 1987, p. 61 (prentbriefkaart).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda