Café in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Café in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer D. Van Reyckel-Goffeau, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1882. Het vastgoedproject bestond uit het café en een breder, rechts aanpalend winkelhuis (Oudeleeuwenrui 2) in dezelfde stijl, dat later werd verbouwd.

Representatief voor zijn rijpe oeuvre, kwam het vastgoedproject Van Reyckel-Goffeau tot stand op het hoogtepunt van de succesvolle loopbaan van Lievin Van Opstal, die alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen realiseerde in Antwerpen, gaande van burgerhuizen als deze tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden van de Leien en rond het Stadspark. Actief van midden jaren 1840 tot kort voor 1900, liep zijn praktijk vanaf 1880 samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een cafépui met geblokte penanten en een hardstenen plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed door het entablement en het gevelbrede balkon met voluutconsoles en smeedijzeren borstwering van de eerste verdieping, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De oorspronkelijke cafépui met terrasdeuren is met uitzondering van de hoekpenanten verbouwd. Registers van rechthoekige bovenvensters, op de eerste verdieping in geriemde omlijsting, op de tweede verdieping met smeedijzeren borstweringen. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroon- en tandlijst op voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging.