Eclectische school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische school

Beschrijving

Voormalige stadsschool van circa 1900, nu gebouw met sociale en culturele functies, met op de hoek politiebureel. Lage klassenvleugel met vernieuwd parement in Nieuwpoortsesteenweg; aan overkant van speelplaats vleugel van twee bouwlagen onder bitumen zadeldak. Lang hoofdgebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; politiebureel van één travee + één hoektravee + twee traveeën en één bouwlaag onder plat dak. Gele verankerde baksteenbouw in eclectische stijl, verticale gevelgeleding door lisenen; deurtravee smaller dan venstertravee, tweede travee uitgewerkt als vensterrisaliet met afgewolfde puntgevel en Brugse travee met ronde oculus en stadswapen van Oostende in vensterboogveld. Politiebureel met hoeklisenen en baksteenfries, waaronder in hoektravee. Stadswapen in natuursteen tussen Belgisch en West-Vlaamse wapenschild op hoeken. Alle muuropeningen getoogd met doorgetrokken druiplijst en onderdorpels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda