Oud Kerkhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oud Kerkhof

Beschrijving

Aangelegd circa 1852 na het opheffen van de begraafplaats (1794) aan het Prinses Stefanie- en Prinses Clementinaplein, dit omwille van wateroverlast, zie "Moerasstraat". Uitgebreid in 1862. Bij raadsbesluit van 27 februari 1976 definitieve sluiting van dit kerkhof, zie "Nieuw Kerkhof" aan de Stuiverstraat. Eén van de belangrijkste burgerlijke begraafplaatsen in West-Vlaanderen.

Rechthoekige plattegrond gekenmerkt door kruisvorm waarvan de verticale lijn van aan de ingangspoort tot aan de Calvarie loopt en de horizontale lijn overeenstemt met perken 5 en 6. Hierin oudste concessies en grafmonumenten.

Oorspronkelijk gietijzeren toegangshekken tussen twee poortgebouwen onder zadeldak, naar verluidt kopie van dit van de begraafplaats aan het Prinses Stefanie- en Prinses Clementinaplein; in 1990 gereconstrueerd (onder meer recuperatie). Nog originele bekroning door urnen. Gietijzeren crucifix naar ontwerp van F. Dumon (Brugge).

• VERWAERDE K., De begraafplaatsen aan de Stuiverstraat en de Nieuwpoortsesteenweg, in De Plate, 2000, p. 186-195.
  • VAN HYFTE I., Het crucifix op de begraafplaats Nieuwpoortsesteenweg, in De Plate, 2003, p. 165.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda