Hôtel du Parc

• is aangeduid als beschermd monument Hôtel du Parc

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hôtel du Parc

Beschrijving

"HÔTEL DU PARC", zie opschriften in karakteristiek lettertype van puilijst. Beeldbepalend hoekpand Marie-Joséplein bij de Leopold II-laan in art-decostijl uit het interbellum, in de plint gesigneerd architect J. Vanderbanck (Oostende). Huidig uitzicht resulteert uit opeenvolgende verbouwingen van oorspronkelijk neoclassicistisch hotel van circa 1879-1880 met drie bouwlagen, onder meer verhoogd en verbouwd in 1928.

Gevelopbouw met zeven + vier traveeën en vijf bouwlagen met entresol en attiekverdieping; parement van simili. Sokkelvormende begane grond en op uitgewerkte consoles uitkragend entresol bekroond met balkonleuningen van tweede bouwlaag. Benedenverdieping met afgeschuinde hoek waarin de brasseriedeur tussen twee gecanneleerde Toscaanse zuilen. Brede herbergvensters; erboven, bewaard zwart-groen marmerparement, bij penanten echter vervangen. Schuiframen waarvan bovenlichten met glas-in-lood waarin bloemenkorfmotief. Hotelingang rechts: beglaasde deur met gestileerde hekken van giet- en smeedijzer, en dito bovenlicht voorzien van centraal medaillon met initialen "HDP". Entresol met horizontaliserend raamregister. Verticaal geritmeerde bovenbouw met kolossale pilasters doorgetrokken tot in de attiekvensters, alternerend in typische omlijsting met afgeschuinde hoeken en gestileerd bloemenfries. Bewerkte borstweringen voorzien van kepermotieven. Rechthoekige vensters; T-ramen met drieledig bovenvak.

Interieur van begane grond in art-decostijl, naar verluidt door de Oostendse bedrijven Poupaert en Van Nitzen. Gelagzaal via beglaasde vouwdeur met gezandstraalde, gestileerde bloemenmotieven overgaand in koffie- en theesalon. Karakteristiek mobilair: lambrisering, spiegels, verlichting en tegelvloer. Voorts ook behouden uitrusting als cafébuffet, tafels, banken, stoelen en zetels. Hotelinkom: met marmer beklede wanden en erin opgenomen spiegels, fraaie smeedijzeren trapleuning. Kelder eveneens met art-decogetinte sanitaire voorzieningen.

• BEKAERT J.M., Het "Hôtel du Parc", in De Plate, 1999, p. 187-201.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 5, Blankenberge, 1991, nr. 97.