Lagere school Sint-Andreas

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School

Beschrijving

Oorspronkelijk voorlopige kerk met kloosterschool van de in 1924 gestichte parochie Sint-Jan Baptist. Hoekpand met inslag van de neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect Albert-Victor Fobert (Oostende) opgetrokken in 1922-1929.

Straatvleugel met twee bouwlagen en vierentwintig traveeën + kapel van twee bredere hoektraveeën + klooster, oorspronkelijk pastorie, als dubbelhuis van vijf traveeën; pannen zadeldak, behoudens plat dak voor drie traveeën met bijkomende mezzanine uiterst links. Bakstenen lijstgevels met arduinen plint. Benadrukte hoek- en poorttravee door middel van kolossale pilasters aansluitend bij tuitgevel met onder meer oculus, getrapt baksteenfries en frontonbekroning, bij kapel overgaand in uitgewerkte voet van verdwenen houten dakruiter.

Klooster; drie rechtertraveeën oplopend in schoudergevel met bolbekroningen. Gebruik van staande en visgraatverbanden respectievelijk voor kroonlijst en borstweringen. Getoogde en korfbogige muuropeningen; drielichten in kapel; kruiskozijnen op begane grond van klooster.

• DESCHEPPER E.; MOERMAN G. e.a., Geschiedenis van de Sint-Jansparochie te Oostende 1924-1974, Oostende, 1974.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De toegangsdeur in de derde travee (van rechts naar links) aan de Mariakerkelaan is verplaatst naar de eerste travee in de Schapenstraat.

• Informatie verkregen van de stad Oostende (21 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els