Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Voormalig herenhuis in Louis-Philippestijl, gebouwd in 1881 in opdracht van de uit Schaarbeek afkomstige J.D. Godtschalck. Thans het "Prefectenhuis" van het Koninklijk Atheneum I.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met markant stucdecor; arduinen sokkel voorzien van getraliede, ronde spouwgaten. Twee bouwlagen en zes traveeën onder mansardedak (zink) gemarkeerd door uitgewerkte oeil-de-boeufs. Ordonnantie opgevat als rondboogarcades op pilasters: geprofileerde en versierde booglijsten voorzien van uitgewerkte sluitsteen, kapitelen met eikenbladeren en vossenkoppen, ingediepte schachten voorzien van festoen. Borstwering met casementen en aansluitende geajoureerde balkonleuning van gietijzer. Entablement met casementen in de fries, palmetten- en rozettenversiering voor de gootlijst op uitgewerkte modillons. Rondbogige T-ramen en paneeldeuren, respectievelijk dienst links en privé rechts; voetschraper.

Deels bewaard interieur met eclectische aankleding. Hoofdingang: marmeren bevloering, dito sokkellambrisering, stucversieringen zie pilasters, rozetten en putti-medaillons. Trappenhuis: houten slingertrap met uitgewerkte trappalen. Dubbel salon: sokkellambrisering van stuc (houtimitatie), dito plafond onder meer met centraal rozet, schouwmantels van hout en neorenaissancistisch getint met vrouwelijke en mannelijke hermenconsole aan straatzijde, van marmer en neoclassicistisch aan tuinkant.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda