Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Koninklijk Atheneum I: Herenhuis

Beschrijving

Voormalig herenhuis in neoclassicistische stijl, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, nu deel van het Koninklijk Atheneum I en tijdelijk benut als "Leefschool De Vlieger".

Drie bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel met imitatiebanden onder de arduinen puilijst; dito plint voorzien van rechthoekige kelderopeningen. Middenrisaliet getypeerd door arduinen balkon op uitgelengde consoles; verdwenen leuning. Rechthoekige vensters; panelen op de borstwering. Rondbogige koetspoort met bovenlicht voorzien van ijzeren medaillon waarin initialen "W.E." Verzorgd houtwerk, zie T-ramen en poort met panelen onder meervoorzien van schijfmotieven. Gekornist hoofdgestel met gelede architraaf, casementen en kroonlijst op klossen en uitgelengde consoles.

Deels bewaard interieur. Typerende planindeling en ruimtewerking met koetsdoorrit geritmeerd door pilasters en met casetteplafond op klossen; rechts aansluitende vestibule toegankelijk via beglaasde deur met gietijzeren roedeverdeling in onderste gedeelte.

Trappenhuis met vloer van witte en zwarte marmer; erop uitgevende salondeuren in houten geriemde omlijsting met oren; houten bordestrap met uitgewerkte trappaal en gietijzeren leuning. Naar verluidt werden de schouwmantels in de salons - thans archiefruimte - uitgebroken.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda