Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Jos Van Leckwijck, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1890. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1976.

Het hotel Van Leckwijck behoort tot het gemeenschappelijke oeuvre van de gebroeders Blomme, die tussen 1876 en 1906 voor tal van bouwprojecten samenwerkten. Daarnaast voerden beiden ook in eigen naam belangrijke architectuuropdrachten uit, en bekleedde Léonard Blomme van 1869 tot 1899 het ambt van provinciaal architect voor het arrondissement Mechelen. Tot hun belangrijkste gezamenlijke realisaties behoren het Jongensweeshuis uit 1876-1881 in de Durletstraat, het Gemeentehuis van Borgerhout uit 1886-1889, en tijdens de jaren 1890 een reeks vastgoedprojecten voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in de wijk Zurenborg. In tegenstelling tot de neo-Vlaamserenaissance-stijl die al deze projecten consequent kenmerkt, werd voor het hotel Van Leckwijck een destijds conventionele neoclassicistische stijl toegepast.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, de begane grond met schijnvoegen op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, met bijkomende oren op de bovenverdiepingen. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een doorlopende borstwering en een gestrekte waterlijst in de middenas. Links hardstenen deuromlijsting met geprofileerd beloop en neuten. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst.