Rijkswachtkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne

Beschrijving

Voormalige rijkswachtkazerne van 1899 confer arduinen gevelsteen, heden verbouwd tot appartementen. Deels vrijstaand breedhuis met rechts de toegang tot een achterliggend gebouw, gemarkeerd door twee geblokte pilasters bekroond door arduinen topstuk uitgewerkt als driehoekig fronton.
Fraai uitgewerkte bakstenen lijstgevel aanknopend bij de traditionele baksteenarchitectuur. Evenwichtige opgebouwde gevel door het gebruik van verticaliserende en horizontaliserende elementen confer aflijnende fries met uitgelengd dropmotief, de borstweringen, muurbanden en de geblokte (hoek)pilasters.
Centrale, vooruitspringende venstertravee oplopend in trapgevel met onder meer verdiept arduinen casement met inscriptie RECKEM. Voor de verbouwingen begane grond met twee blinde vensters (onfer oude foto's).
Typerende zijtrapgevels rechts doorbroken door deur. Gelijkaardige achtergevel, doch soberder uitgewerkt. Heden verscheidene toegangen tot de appartementen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie