Beschrijving

Historische hoeve met 19de-eeuws uitzicht, vermoedelijk het voormalig foncier van de heerlijkheid Steenburg. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als deels omwalde hoeve met losse bestanddelen en lange oostelijke erfoprit. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als Ferme Dumortier en met grosso modo gelijke opstelling aan de huidige toestand. Lage, losstaande bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, opgesteld rondom een gekasseid erf. Deels behouden omwalling, aangeduid door populieren.

Ten noordwesten van het erf, laat 18de-eeuws vrijstaand poortgebouw onder schilddak. Korfbogige poortdoorgang met houten poort met klinket.
Ten zuiden van het erf, woonhuis met gecementeerde lijstgevel. Licht gebogen zadeldak bekroond door dakruiter. Getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk.
Ten westen stalvleugel van 1879, confer arduinen gevelsteen waaronder beglaasde muurnis met heiligenbeeld, geflankeerd door twee segmentbogige vensters. Behouden bakstenen troggewelven met ertussen ijzeren I-balken. Ten noorden laat 18de-eeuwse vroeg 19de-eeuwse stalvleugel met geïncorporeerd wagenhuis. Uitzwenkend zadeldak doorbroken door twee dakkapellen met laadluik. Achtergevel gemarkeerd door verjongende steunberen.
Ten oosten, recentere dubbele dwarsschuur bestaande uit drie parallelle beuken onder kunstleien dak.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie