Goed ter Triest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ter Triest

Beschrijving

Historische hoeve "GOED TER TRIEST" gelegen ten zuiden van de dorpskern. De oudste vermeldingen gaan terug tot de 15de eeuw. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Ferme Verhelst", een volledig omwalde hoeve met gesloten opstelling. Heden is de omwalling verdwenen, voormalige omwalling nog grotendeels aangegeven door populieren. Ten noorden van het erf loopt de Palingdreef.

Noordoostelijke erfoprit gemarkeerd door poortgebouw met aandaken en vlechtingen. Ten noorden boerenhuis met vernieuwd parement uit de jaren 1940. Noordoostelijke 18de-eeuwse vleugel met centrale poortdoorgang geflankeerd door paarden- en koeienstal. Ten zuidoosten 18de-eeuwse stalvleugel. Ten zuidwesten schuur van circa 1948-1949, die de schuur van 1732 vervangt.

• DESPRIET P., Twintig Zuidwestvlaamse hoeves, deel 3, Kortrijk, 1986, p. 150-159.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie