• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, volgens de gegevens uit het kadasterarchief daterend van vóór 1861 wanneer landbouwer Bernard Matthijs een in 1835 al bestaande constructie liet herbouwen en de huidige schuur toevoegde (registratie in 1866). Vandaag geïsoleerd gelegen hoeve in landelijke context. Erf aan de straatkant tegenover de woning afgesloten door een ijzeren toegangshek tussen twee witgeschilderde bakstenen pijlers met getrapte hoeken onder pannen zadeldakje. Links van het toegangshek is het erf omhaagd, rechts afgesloten door een hoge, bakstenen muur. Achterin gelegen boerenhuis van zes traveeën met links aanpalend wagenhuis, gelegen aan de zuidzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, waarschijnlijk met deels in kern bewaarde vroegere woning opklimmend tot eind 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde erfgevel voorzien van rechthoekige vensters met luiken en vernieuwd houtwerk. Behouden rechthoekige voordeur aan hengsels onder getraceerd bovenlicht. Achtergevel met bouwnaad en getralied opkamervenster onder houten latei.

Interieur

Aangepast interieur, doch behouden balkenlaag met mogelijk gerecupereerde, oudere moerbalken. Huiskelder met houten plafond onder opkamer.

Schuur aan de oostzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder een naar verluidt circa 1929 vervangen zadeldak met pannen. Zijpuntgevel aan de straatkant met verluchtingsspleten, achtergevel met gedichte poort onder pannen luifel op schoren. Licht getoogde of rechthoekige openingen, onder meer staldeuren en laadluiken ter hoogte van de zolderverdieping (groen geschilderd houtwerk). Tegen de erfgevel geplaatste aalpomp. Lage stallen onder lessenaarsdak tegen de linker zijpuntgevel.

Op het achtererf, eendelig bakstenen bakhuis onder pannen zadeldak met rechthoekige deuropening en laadluik onder houten latei. Binnenin haard met ovendeurtje.

Auteurs: Verbeeck, Mieke