Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel oorspronkelijk gevormd door twee burgerhuizen en een winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Oever en Sint-Jansvliet, naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses uit 1893. Het betrof de verbouwing van een bestaande constructie in opdracht van de familie Teichmann, de vier dochters van ingenieur Théodore Teichmann (Venlo, 1788-Antwerpen, 1867), gouverneur van de provincie Antwerpen van 1845 tot 1862. Zij werden vertegenwoordigd door schoonzoon Frédéric Belpaire (1833-1917), die in 1887 op de aanpalende percelen zijde Oever en Sint-Jansvliet al twee huizen had laten bouwen door architect Ernest Stordiau. Het ging in oorsprong om een samenstel van drie panden uit de vroege 19de eeuw, wellicht met oudere kern, die Théodore Teichmann in 1863 had laten aanpassen door het harmoniseren van de vensterordonnantie en het inbrengen van een poortrisaliet. Hier werd volgens een gedenkplaat de mecenas en filantroop Constance Teichmann (Antwerpen, 1824-1896) geboren, derde dochter van Teichmann en zijn tweede echtgenote Marie Cooppal (1798-1867). Het linker burgerhuis (Oever 6) is volledig verbouwd.

Het ensemble behoort tot het vroege oeuvre van Guillaume Rooses, die omstreeks 1890 zijn debuut maakte en gedurende een dertigtal jaar actief was, tot zijn overlijden in 1922. In het overgrote deel van zijn architectuurproductie, paste Rooses een eclectische stijl toe, zowel met klassieke als neo-Vlaamserenaissance-invloeden, gekenmerkt door een polychroom materiaalgebruik en een rijk geveldecor.

Met een gevelbreedte van oorspronkelijk zestien en vandaag dertien traveeën, omvat het dubbel afgeschuinde hoekcomplex drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de compositie aan een regelmatig ordonnantieschema. Opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, zijn de bovenvensters gevat in een geriemde omlijstingen, op de tweede verdieping slechts reikend tot de doorgetrokken imposten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen (vernieuwd in Oever 4) vormt de gevelbeëindiging. In het hoekpand (Oever 2), waarvan de winkelpui met hoekportaal, vitrines en privé-inkom grosso modo bewaard is, tekent de traphal zich af in de zevende travee. De oorspronkelijke enkelhuisopstand van het burgerhuis (Oever 4) is verbouwd tot winkelpui. Daarvan wordt de middenas op de eerste verdieping gemarkeerd door halve Ionische pilasters, waarboven de omlijste hardstenen gedenkplaat met driehoekig fronton. De inscriptie luidt: "Constance Teichman stichteres van het kindergasthuis Louise-Marie werd in dit huis geboren 16 juni 1824".

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1893#906 en 1863#194.