Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk één geheel. Hoekhuis, dat voorheen deel uitmaakte van een ruim complex, twee gebouwen gelegen omheen een binnenplaats, bereikbaar via de nog bestaande poort links. Bakstenen L-vormig gebouw van vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen en kunstleien), van circa 1775 in Luikse Lodewijk XV-stijl. De benedenverdieping werd gewijzigd, de bovenverdieping zijn voorzien van de oorspronkelijke getoogde vensters in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen. De zijgevels zijn afgewerkt met aandaken.

Links aansluitend poortgebouw met laat-classicistische rondboogpoort (eind 18de - begin 19de eeuw) in een gebouchardeerde kalkstenen omlijsting met afgeschuinde neg, paneelmotieven op de posten, imposten en gesculpteerde sluitsteen.