Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Oever en Steenhouwersvest,oorspronkelijk allicht met trapgevel, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het pand werd in neoclassicistische stijl aangepast en met één verdieping verhoogd in de vroege 19de eeuw. In 1836 bracht de timmerman Guillaume Thys twee klassieke houten winkelramen aan links en rechts van de middendeur zijde Oever.

Het gebouw van tweemaal drie traveeën omvat vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Steenhouwersvest, pannen). Ontpleisterde opstanden uit bak- en zandsteenbouw voor de eerste drie bouwlagen, met speklagen, hoekkettingen, kwartholle negblokken en steigergaten, verankerd door midden van smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters en blindnissen met hardstenen latei en lekdrempel, en smeedijzeren parapet. Pui met winkelramen en -portaal in hardstenen omlijsting; haast vierkante vensters met hardstenen dorpels op de lage, toegevoegde verdieping. Klassiek hoofdgestel met een architraaf en houten kroonlijst op klossen.

• Stadsarchief Antwerpen, 1836#485.