Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis vermoedelijk opgetrokken in 1876 zie kadastrale gegevens met vermelding 'reconstruction totale'. In oorsprong gelegen langs de oude Leie.

Gedeeltelijk onderkelderd dubbelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Knik tussen travee één en twee (links naar rechts). Links, lagere aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Decoratief uitgewerkte bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Benadrukte poorttravee door het ijzeren balkon op zware voluutvormige consoles en deurvenster onder entablement. Getoogde muuropeningen in geprofileerde omlijsting met oren en met sluitsteen. Bovenvensters met arduinen onderdorpel rustend op consoles. Vensters op de tweede bouwlaag met borstwering met cirkelmotief en rozet. Benedenvensters met persiennes en T-ramen. Geprofileerde houten kroonlijst op sierlijke consoles met ertussen rechthoekige spiegels. Traditionele dubbelhuisplattegrond.

Deels behouden rijk aangekleed neoclassicistisch interieur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: mutatieschetsen, Menen, 1876/schets 28.