Onderwijsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijsgebouw

Beschrijving

Koninklijk Atheneum. Gebouwen opgericht in 1925-1926 op de plaats van de vroegere kazerne van Lodewijk XIV. In mei 1940 werd de school ingenomen door vluchtelingen, krijgsgevangen en Duitse soldaten.

Schoolcomplex, bestaande uit een hoofdvleugel met twee loodrecht daarop aansluitende zijvleugels. Hoofdvleugel van tien traveeën met vooruitspringend middenrisaliet en twee bouwlagen onder schilddaken, zeven dakkapellen aan de straatzijde. Lijstgevels van gele baksteen op breukstenen plint. Middenrisaliet met centrale neoclassicistische deurtravee, bekroond door fronton. Onder de kroonlijst, natuurstenen muurband met geprofileerde casementen, gesteund door consoles. Op het gelijkvloers, vleugeldeur met bovenlicht gevat in een geprofileerde rondboogomlijsting van blauwe hardsteen, voorzien van druiplijst. Zijvleugels, lijstgevels van rode of gele baksteen opgetrokken in dezelfde stijl.

• S.N., Het Menen van toen, Brugge, 1986, p. 57.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie