Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de heer Fr. De Bruyn, naar een ontwerp door Florent Verbraeken uit 1896. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die actief was vanaf begin jaren 1890, en in 1912 een punt zette achter zijn korte maar bloeiende architectenpraktijk. Alleen al in Antwerpen realiseerde hij een kleine 200 burgerhuizen, met de grootste concentratie in de wijk Zuid. Daarnaast was Verbraeken, sinds 1899 de huisarchitect van de verzekeringsmaatschappij Antverpia, verantwoordelijk voor de uitbouw van de residentiële enclave Sint-Mariaburg op het grondgebied van Ekeren en Brasschaat. Waar zijn doorsnee architectuur zich conformeerde aan het conventionele neoclassicisme, paste de architect voor belangrijke gebouwen naar typologie de geldende neostijlen toe. Na 1900 waagde hij zich occasioneel aan de art nouveau, of het neorococo, omstreeks 1910 een populaire bouwstijl voor voorname burgerhuizen.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat) waarin twee afgewolfde dakkapellen. De halsgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor speklagen, waterlijsten, hoekkettingen, het balkon, balustraden, sluitstenen, diamantkoppen, kraag- en dekstenen. De klassieke houten winkelpui met middenportaal en privé-inkom, pilasters met wortelmotief en een entablement op consoles, is gevat tussen de gewelfde plint uit blauwe hardsteen, en de gevelbrede, gebuikte gietijzeren balkonborstwering. Axiaal van opzet wordt de bovenbouw op de tweede verdieping gemarkeerd door een centraal balkon met consoles en doorgetrokken balustrade. Registers van rechthoekige vensters met waterlijst, ontlastingsboog en kordonvormende lekdrempels, op de bovenste twee verdiepingen gevat in oplopende spaarnissen, geaccentueerd door diamantkoppen en baksteenmozaïeken op de borstwering. Rechthoekig venster met balustrade en diamantkoppen in de door voluten en overhoekse fialen geflankeerde geveltop, die oorspronkelijk werd bekroond door een topstuk, een gebogen fronton en een smeedijzeren windwijzer.