• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis: gevel

Beschrijving

Winkel-woonhuis; volgens bouwplan "heropbouw van woonhuis" in 1906, naar ontwerp van J. Vandenmende. Eclectische lijstgevel die duidelijk geïnspireerd werd door de art nouveau confer natuurstenen ornamentiek. Witgeschilderd bakstenen parement van twee brede traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bekronend gebogen fronton gevat tussen met florale motieven bewerkte hoekpenanten. Verticaliserende rijk geornamenteerde pilaster met onder meer medaillon met initialen LDS van de opdrachtgever De Schrijver-Lobelle. Bel-etage met rondbogige deurvensters met kleine roedeverdeling; druiplijst met rijk uitgewerkte sluitsteen en uiteinden. Bovenverdieping met drielichten, waartussen gecanneleerde pilasters met floraal uitgewerkte bekroning; geornamenteerde consoles en sluitstenen. Het op het bouwplan aangegeven gevelbreed balkon is heden verdwenen. Volledig aangepaste begane grond.
Linker zijgevel met opschift: Mercerie Bonneterie Fourures.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00435, W/00956.
  • Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks A, nummer 1610.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie