• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen gelegen binnen een vandaag opgesplitste site met walgrachten aan de oostelijke straatzijde, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. De Ferrariskaart (1771-1778) geeft de rechthoekige omgrachte site weer met een losse gebouwenconfiguratie in het vierkant opgesteld op de noordelijke helft van de site en waarvan drie landgebouwen vandaag verdwenen zijn. Rond het midden van de 19de eeuw was de hoeve eigendom van landbouwer Franciscus Depoorter.

Volgens gegevens uit het kadasterarchief werd in 1851 het boerenhuis opgesplitst in twee woongedeeltes (nummer 12-14) en in 1869 werd het huis uitgebreid. Het bakhuis op de zuidelijke helft van de site is heden vervangen door een recente villa (nummer 10).

Omgrachte site met bewaarde walgracht aan de noord-, oost- en zuidzijde (gedempte wal aan de straatkant). Verbreed grachttracé op de noordoosthoek na het aanleggen van een eilandje. Achterin gelegen boerenhuis (nummer 14) met westelijk gerichte voorgevel, rest van een grotere woning waarvan het afgesplitste deel vervangen werd door een aangrenzende villa (nummer 12). Verankerde baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak bedekt met pannen (naar verluidt vroeger stro). Volgens bouwnaad is de linker travee later aangebouwd. Recenter toegevoegd klimmend dakvenster, links aanpalend laag volume onder pannen lessenaarsdak met toegangsdeur en lage achteraanbouwen. Voorgevel afgelijnd door getrapte daklijst onder dakoverstek met hanggoot. Aangepaste openingen, zie restanten van zandstenen negkanten en onderdorpel van venster, gekoppelde rollaagjes en rest van deuromlijsting in alternerend gesinterde en rode baksteen. Rechthoekige openingen thans onder houten lateien en voorzien van luiken. Witgeschilderde achtergevel met opkamervenster en getralied kelderraam, rechts daarvan bakstenen steunbeer.

Interieur

Centrale woonkeuken met elementen getuigend van oude kern in nummer 14 met Vlaamse haard, haardbalk met geprofileerde haardlijst en hermetste haardmond. Samengestelde balkenlaag: moerbalken met afgeschuinde hoeken en moerbalkuiteinden met rolstaaf en voluutmotief en waarvan één moerbalkuiteinde op geprofileerde stenen console. Bakstenen opkamertrap. Gedrukt gewelfde huiskelder met segmentboogvormige, opgeklampte kelderdeur aan hengsels.

Poortgebouw (nummer 14) en dwarsschuur met dubbele doorrit, gelegen aan de straatkant en deels horend bij nummer 12. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen. Straatgevel met getrapte daklijst en gedichte poort. Zijgevel met laadluik.

• BALTHAU E., Laarne, Archeologisch Inventaris Vlaanderen. Band III, Gent, 1984, p. 292-295.

Auteurs: Verbeeck, Mieke