Dokterswoning in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Dokterswoning met enkelhuisopstand in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1853 opgetrokken in opdracht van de arts Joseph Vrancken (Antwerpen, 1813-Antwerpen, 1883). Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Ten tijde van de bouw van de Brialmontomwalling, had dokter Vrancken de leiding over een ziekenhuis ingericht in de “Goede Tyde Hoef” nabij de Stenenbrug, om eventuele slachtoffers van arbeidsongevallen en zieken te verplegen.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak dat later werd vervangen door een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst legt de compositie de klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken smeedijzeren borstwering en voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van korfboogvensters met lekdrempel, en een korfboogpoort in de linker travee, alle in geriemde omlijsting. De bovenvensters zijn per travee gevat in een fijn geprofileerde, oplopende omlijsting, met rozetten op de middenpenanten; rankwerk siert de archivolten van de eerste en de onderdorpels van de tweede verdieping. Een houten kroonlijst, gekornist op voluutconsoles in de middenas, vormt de gevelbeëindiging; in het gevelontwerp klassiek hoofdgestel. Houten poort- en vensterschrijnwerk; smeedijzeren parapetten op de tweede verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1853#697.