Kasteelhoeve La Haute Cense

Beschrijving

Kasteelhoeve "La Haute Cense". Enige restant van de oorspronkelijke bebouwing binnen de wijk "de Barakken".

Kasteelhoeve vermoedelijk omstreeks 1610 gebouwd in opdracht van de familie de Croy, die het nabijgelegen kasteel bezat. De huidige gebouwen dateren vermoedelijk uit de late 18de of de vroeg 19de eeuw. De hoeve was tot het einde van de 18de eeuw, samen met de "Basse Cense" gelegen aan de Roterijstraat, de enige grote landbouwuitbating gelegen tussen de Leie en de huidige Franse grens op een gedeelte van Frans-Vlaanderen dat door Lodewijk XVI in 1779 afgestaan werd aan het stamland.

Eertijds gesloten vierkantshoeve met overdekte inrijpoort (sporen van zandstenen omlijsting) als dusdanig aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Ten noorden, woonhuis met aandak en vlechtingen, in de huidige vorm opklimmend tot in de 18de eeuw, de natuurstenen onderbouw en de onderkeldering met tonggewelven duiden op een oudere kern.

Behouden stallen ten oosten en ten westen, schuur ten zuiden van het erf verdween deels door brand en deels door de aanleg van de Prinses Paolalaan.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00437.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen, Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen, Deel I, Arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Brugge, 2001, p. 145.
  • PILLE R., Haute Cense of Cense du Chasteau, in 't Wingheroen, jaargang 2, nummer 4, 1978, p. 18-21.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie