Drie traditionele breedhuizen

Beschrijving

Geheel van drie traditionele breedhuizen uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. De panden werden in de loop van de jaren 1980 elk afzonderlijk gerenoveerd, met uiteenlopend resultaat.

Met een gevelbreedte van elk vier traveeën, omvatten de rijwoningen twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De verankerde lijstgevels zijn opgetrokken uit baksteenmetselwerk, met een geprofileerde sokkel, speklagen, wigvormige ontlasting, kwartholle negblokken, steigergaten en een kwartholle daklijst uit zandsteen, cf. het gedecapeerde nummer 7. Enkel nummer 5 beschikt nog over het dakvenster dat oorspronkelijk de inkomtravee bekroonde.

Nummer 3, voorheen gekenmerkt door een tijdens de eerste helft van de 19de eeuw aangepaste ordonnantie met een hardstenen deuromlijsting. Kreeg bij de renovatie in 1983 een nieuwe gevelbekleding en een aangepaste ordonnantie met garagepoort.

Nummer 5 werd bij de renovatie van 1987 opnieuw bepleisterd met vrijlating van de zandstenen onderdelen. Van toen dateert ook de geprofileerde latei van de lage deur, onder een insteekverdieping. Het dakvenster, oorspronkelijk vermoedelijk getrapt, heeft een rechthoekige opening met een latei op kraagstenen.

Van nummer 7, dat bij de renovatie van 1981 werd ontpleisterd, is het bak- en zandsteenparement hersteld en aangevuld, met behoud van de sporen van latere aanpassingen zoals de hardstenen dorpels. De hoge sokkel met geprofileerde afzaat wordt onderbroken door de bewaarde, lage rondboog van het type 'diamantpoortje' in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting, met diamantkopsleutel en -imposten, bekroond door een bolkozijn.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#62868 (nummer 3), 18#68826 (nummer 5) en 18#61733 (nummer 7).