Villa les Oyats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa les Oyats

Beschrijving

"VILLA LES OYATS" zie opschrift boven deur. Eclectisch hoekpand bij Velodroomstraat, gedateerd 1893; jaarcartouches 1911 in zijvleugel aan Velodroomstraat als uitbreiding in functie van nieuwe uitbating als pension. Enkelhuis met drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak. Lijstgevel van donkere baksteen met gebruik van arduin voor plint, horizontale banden en omlijsting van rechthoekige muuropeningen. Brede venstertravee als risaliet gemarkeerd door rechthoekige erker onder vernieuwde balkonleuning. Dito balkon boven behouden deels beglaasde vleugeldeur. Oorspronkelijk houtwerk voorts niet bewaard zie vensters en gootlijst. Nieuwe brede dakkapel. Rechterzijpuntgevel, nu afgeknot echter voorheen uitlopend op rechthoekig fronton, gemarkeerd door oplopende rechthoekige erker op consoles; typerend gebruik van simili in plaats van arduin. Aansluitende zijvleugel met vijf traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen, later verhoogd met halve verdieping. Verdwenen balkonleuningen.

• VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 4, Blankenberge, 1989, nr. 90.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda