Neoclassicistisch winkelpand met pui

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Wittenonnenstraat. Winkelpand met een mooi uitgewerkte pui op de hoek, geïntegreerd in een neoclassicistisch pand gebouwd in 1866. Het pand werd samen met het belendende pand in de Wittenonnenstraat als één geheel opgetrokken voor een Oostendse herbergierster. Reeds in 1876 worden beide gebouwen gesplitst. De winkelpui is wellicht geïntegreerd in het gebouw circa 1900. Sindsdien is aan het exterieur van het hoekgebouw weinig veranderd. Het huis in de Witte Nonnenstraat dat oorspronkelijk tot het pand behoorde, kreeg een aparte pui, ondertussen vervangen door een recentere.

Hoekhuis van vier + drie traveeën (waarvan twee blinde) en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel met aflijnende gootlijst op klossen waaronder een tandlijstje. De verdiepingen zijn doorbroken door rechthoekige vensters met houten T-ramen; de doorlopende onderdorpels ritmeren de gevel. De benedenverdieping wordt getypeerd door een fraaie winkelpui met eclectische ornamentiek, onder meer palmetten uit het neoclassicisme. Houten winkelpui op een lage arduinen plint, volledig vervat onder een omlopende kroonlijst. De verdiepte winkeldeur bevindt zich op de hoek, onder een afgeronde overstek die wordt gestut door een gietijzeren zuiltje op een arduinen basis; de betegeling van het vloertje is vervangen. Het gebruik van gietijzer voor een dragend element als een zuiltje is een typisch element in de vormgeving van eind-19de-eeuwse winkelpuien. Aan beide kanten van de overstek bevindt zich een breed etalagevenster gevat tussen geprofileerde lisenen met palmetbekroning. De pui omvat het grootste gedeelte van de bouwlaag, met links daarvan de rechthoekige dienstdeur, versierd met panelen, deels beglaasd achter een gietijzeren hekje. Interieur van de winkel bevat geen authentieke elementen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1866/6, 1876/14, 1964/35.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda