Eclectisch burgerhuis Villa Magdaleine

Beschrijving

"VILLA MAGDELEINE", "ANNO 1891" zie inscriptie in faiencetegeltableaus onder de kroonlijst, gebouwd in opdracht en vermoedelijk naar ontwerp van bouwmeester Wijnand Janssens (Brussel). Dit eclectisch enkelhuis vormt samen met "VILLA MONT KEMMEL" (nummer 27) een samenstel van twee gaaf bewaarde belle-époquegevels.

Breedhuis bestaande uit een ondiep souterrain, drie bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak. Breed arduinen kelderraam. Arduinen lijstgevel verlevendigd met gebouchardeerde horizontale banden. De risalietvormende travee rechts wordt op de tweede bouwlaag benadrukt door een houten trapezoïdale erker waarvan borstwering en bekronende balkonleuning deels aangepast; dit risaliet wordt bekroond door een neorenaissancistische dakkapel met rolwerk, driehoekig fronton en obelisk als topstuk. De travee links wordt op de tweede bouwlaag gemarkeerd door balkon met aansluitende loggia in houten omlijsting zie erker; arduinen balkonleuning afgewisseld met ijzerwerk, op uitgewerkte consoles. Rechthoekige vensters, op bovenste verdieping omlijst met pilasters en bekronende faiencetegeltableaus waarin jaartal en huisnaam. Twee aan elkaar gekoppelde, getoogde paneeldeuren - dienst en privé - deels beglaasd en met bovenlicht. Bel-etage: nieuwe vensterleuning van hout.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archiefnummers DW002238 en W/01858.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De bekronende tableaus onder de kroonlijst met jaartal en huisnaam zijn niet uitgevoerd in faience, maar in geëmailleerd staal.

• Informatie verkregen van dr. M. Baeck (6 april 2021).