Eenheidsbebouwing van eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van eclectische enkelhuizen makende de hoek met de Koningsstraat (nummers 64-66) en de Kemmelbergstraat (nummers 7-13). Net als de panden Koningsstraat nummers 64-66 zijn de panden Kemmelbergstraat nummers 7 en 9 gebouwd in 1897; nummers 11 en 13 reeds gebouwd in 1893 (inscripties tussen gebroken frontons in Kemmelbergstraat) naar ontwerp van architect J. Gobin (Oostende) (zie inscriptie in plint). Het complex wordt gebouwd op de plaats waar oorspronkelijk, volgens de benaming gegeven in de mutatieschetsen van het kadaster, een 'panoramatoren' staat. Deze toren met diameter van 40 meter wordt afgebroken in 1892 waarna de vrijgekomen terreinen verkaveld worden. De bouwheer van deze eenheidsbebouwing is August-Armand Dereere-Vandorpe, aannemer te Oostende. Hoekhuizen in interbellum gebruikt als hotel-pension "Camelias-Salambo".

Enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain, onder zadeldak, verlevendigd met dakvensters en -kapellen. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op vlakke plint, afgelijnd door kroonlijst op klossen en getypeerd door neo-Vlaamse-renaissance-ornamentiek, zie frontons, klossen, diamantkoppen, cartouches, wortelmotieven en de verdwenen gevelbekroningen. Drie venstertraveeën uitgewerkt als risaliet met tuitgevel. Eerste verdieping gemarkeerd door afwisselend ronde smeedijzeren balkons en trapezoïdale erkers onder balkons; deels bewaard. Korfbogige muuropeningen, op bel-etage met omlijsting en wortelmotieven, op eerste verdieping geflankeerd door pilasters met Ionische kapitelen; op tweede verdieping rechthoekige vensters met geprofileerde omlijsting en frontonbekroning.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archiefnummers DW002238 en W/01858.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1897/8.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Oostende, artikels 2796, 3101, 3920.
  • HOSTYN N. 1988: Architecten en architectuur te Oostende tijdens het interbellum - 9, De Plate, 280.
  • VAN CAILLIE A. 1989: Oostende in Beeld, deel 4, Blankenberge, nummer 89.
  • VAN CAILLIE A. 1991: Oud Oostende in Beeld, deel 5, Blankenberge, nummer 126.