Hotel du Louvre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel du Louvre

Beschrijving

Oorspronkelijk "HÔTEL DU LOUVRE", anno 2000 winkelpand. Art-decogetint breedhuis uit interbellum, gesigneerd architect A.V. Fobert (Oostende) in plint; drie en een halve bouwlaag, drie traveeën. Gecementeerde lijstgevel met neoclassicistisch geïnspireerde bovenverdieping. Tweede en derde bouwlaag gemarkeerd door oplopende, centrale driezijdige erker onder balusterbalkon; gegroefde hoekpilasters; versierde borstweringen; gekoppelde vensters respectievelijk rechthoekig en rondbogig met voluutsluitsteen; behouden houtwerk onder meer rad- en ruitvormige roeden in bovenlichten. Halve bouwlaag met rechthoekige vensters in omlijsting van Ionische pilasters onder entablement. Laatst genoemde overgaand in gekorniste kroonlijst onderbroken door centraal, afgeknot fronton met dubbele bolbekroning confer balkon.

Pui met typerende keperboogpoorten weerszijden drieledig rechthoekig raam met afgeschuinde bovenhoeken; ritmerende pilasters met florale sgraffitovoorstelling ter hoogte van kapitelen. Bewaard houtwerk confer onder meer uitgewerkte deuren met geribbelde en geruite panelen, en stijl in vorm van halfronde pilaster.

• HOSTYN N., Architecten en architectuur te Oostende tijdens het Interbellum, in De Plate, 1990, p. 127-128.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

Ook de achtergevel heeft nog integraal haar originele architectuur, vormgeving, opbouw en afwerking behouden. Kenmerkend zijn de bewaarde inpandige terrassen met toegang tot het sanitair voor de hotelkamers. De achtergevel is in de stijl van de voorgevel afgewerkt met een cementering met schijnvoegen. Het schrijnwerk en hang- en sluitwerk van deuren en ramen zijn bewaard.