Neoclassicistisch burgerhuis met renaissancepoort

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, in zijn huidige vorm te dateren in de eerste helft van de 19de eeuw. De bewaarde rondboogpoort in renaissancestijl wijst op een traditionele kern die minstens opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw. In 1864 werden de benedenvensters vervangen door een winkelraam in opdracht van Jacques Vanden Bemden-Cassiers.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is de lijstgevel vandaag bekleed met een beschilderd, baksteenparement. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempel en gietijzeren parapet. De rondboogpoort is gevat in een geblokte omlijsting uit blauwe hardsteen, met sluitsteen, imposten en neuten. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest slechts de houten kroonlijst op klossen. Bewerkte houten vleugeldeur met smeedijzeren waaier; gietijzeren voetschraper. Vernieuwde winkelpui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1864#460.