Eclectisch herenhuis Welzijnshuis De Biekorf

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekhuis

Beschrijving

Thans "WELZIJNSHUIS DE BIEKORF", zie opschrift van uithangbord. Eclectisch hoekhuis bij Euphrosina Beernaertstraat met uitzicht op Leopoldpark, uit begin 1900, rechts boven plint gesigneerd architect A. Daniëls (Oostende). Aangepast laag koetshuis en dubbelhuis met souterrain, twee bouwlagen en drie + twee traveeën onder mansardedak (kunstleien). Gecementeerde lijstgevel verlevendigd met imitatiebanden, schijnvoegen en festoenen; arduinen sokkel in rustica, met getraliede kelderopeningen. Boven deur, risalietvormige erker opgaand in gebogen kroonlijst en rustend op uitgewerkte consoles waartussen oeil-de-boeuf als bovenlicht. Aan parkzijde, korfbogig bel-etagevenster met gietijzeren leuning; erboven, rechthoekige erker. Voorts rondbogige en rechthoekige muuropeningen; druiplijsten, recht of gebogen met sluitsteen; kleine roeden in bovenlichten. Houten kroonlijst op klossen. Dakvensters onder driehoekig fronton; ertussen, medaillon.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda