erfgoedobject

Société Coloniale Anversoise

bouwkundig element
ID
5548
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5548
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Kantoorgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de Société Anonyme La Coloniale Anversoise, naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims uit 1912 (gevelsteen). Het gebouw maakte deel uit van een groter complex dat uit drie parallelle volumes bestond, waarvan het pakhuis aan de Tabakvest het enige restant vormt. La Coloniale Anversoise, opgericht in 1898, legde die zich toe op de ontginning van grondstoffen uit Belgisch-Congo, anvankelijk rubber, later ook palmnoten, palmolie, ivoor en kopal. De maatschappij was gelieerd aan de Banque d'Anvers, dochter van de Société Générale, en de Brusselse koloniale vennootschap Compagnie du Congo pour le Commerce et l’Industrie, opgericht door de militair en ondernemer Albert Thys (Dalhem, 1849-Brussel, 1915). Het kantoorgebouw en het middelste pakhuis werden gesloopt voor een woningbouwproject, opgezet in 1997-1998.

Het complex van La Coloniale Anversoise behoort tot het rijpe oeuvre van Ernest Pelgims, die actief was vanaf omstreeks 1890, tot zijn overlijden in 1927. Zijn oeuvre bestaat hoofdzakelijk uit residentiële architectuur, aanvankelijk in neo-Vlaamserenaissance-stijl of het conventionele neoclassicisme, die tijdens de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog evolueerde naar een vrij pompeuze beaux-artsstijl. Tot zijn belangrijkste realisaties uit deze periode behoren het hotel Vanden Bussche aan de Arthur Goemaerelei. In zijn landhuizen paste hij op hetzelfde moment de cottagestijl toe, waarvan het imposante kasteel Nottebohm te Brecht als een representatief voorbeeld geldt. Uit het vroege interbellum dateert het monumentale gevelfront van het warenhuis Grand Bazar aan de Groenplaats, dat Pelgrims samen met Edouard Van Opstal ontwierp.

Imposant gebouw van zeven traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen. De voornamelijk horizontaliserende gevelopbouw, met doorlopende puilijst, cordons, gekorniste dorpels en een bekronende balustrade, wordt doorbroken door het gedesaxeerde middenrisaliet met een driehoekig op de eerste, en een gebogen fronton op de derde verdieping. Voorts rechthoekige vensters, op de eerste verdieping onder een entablement. Rechthoekige getraliede vleugeldeur in een hardstenen omlijsting onder een gestrekte waterlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1912#1653.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Pakhuis La Coloniale Anversoise

  • Is deel van
    Meistraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Société Coloniale Anversoise [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5548 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.