Handelspand Vandenbroecke

Beschrijving

Handelspand "VANDENBROECKE" (opgeschilderd in fries), complex met art-nouveau-inslag uit het eerste kwart van de 20ste eeuw bestaande uit opslagplaats en rechts winkelhuis. Opslagplaats: breedhuis van drie ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak; winkelhuis: onderkelderd diephuis van één travee en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw op arduinen plint, gevel geritmeerd door banden in groene geglazuurde baksteen, arduinen doorlopende onderdorpels en tandlijst. Lijstgevel van opslagplaats afgelijnd door fries met rond fronton, boven dakrand uitstekend; brede rechtertravee met doorgang naar binnenplaats waarboven ronde erker; linkerdeurtravee en middentravee met blind venster op begane grond. Winkelhuis met tuitgevel, afgewerkt met arduinen lijst en topstuk en versierd met faiencetegelfriezen boven winkelpui en in de fries. Art-nouveaugetinte winkelpui op verhoogde begane grond: gevat onder I-balk met rozetten rond klinknagels, smal gietijzeren zuiltje tussen deur en etalagevenster, natuurstenen consoles voor de I-balk met zwierige florale motieven. Rechthoekig keldervenster geflankeerd door arduinen voluten, spiegelboogvormige muuropeningen op volledige begane grond, getoogde met afgeschuinde kanten op tweede bouwlaag en korfbogige bovenvensters.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda