Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis met overwegend neobarokke inslag, gesigneerd architect J. Gobin (Oostende) links boven kelderopening in sokkel en gedateerd 1897 in rechter geveltop. Samen met nummer 43 als eerste bebouwing van het ensemble. De eigenaar is Lodewijk Coppens Lepla, vrederechter uit Oostende. Onderdeel van ensemble belle-epoqueburgerhuizen nummers 37-45.

Dubbelhuis met souterrain, twee bouwlagen en drie ongelijke traveeën, onder mansardedak (mechanische pannen, kunstleien). Lijstgevel van rode baksteen verwerkt met gele bakstenen voor borstwering en hoofdgestel, arduin voor onder meer sokkel (deels gebouchardeerd) en drielichtskozijnen met doorgetrokken bovendorpel; geelbeschilderde simili voor (hoek)banden en negblokken. Aflijnende houten kroonlijst op uitgelengde consoles. Rechtertravee als risalietvormende schoudergevel met gelede top bekroond door rondbogig fronton met spits topstuk, gemarkeerd door balkon met gietijzeren leuning op geprofileerde arduinen consoles: gietijzeren leuning aan dakvenster. Twee dakkapellen, links bekroond door rondbogig fronton met bolornament. Vensterboogvelden op bovenverdieping voorzien van tegeltableaus met mascarons, hoornen des overvloeds, cartouches, enz. Gedeeltelijk behouden oorspronkelijk schrijnwerk. Smalle centrale deurtravee waarin vleugeldeur met paneelwerk; glas-in-loodbeglazing met gestileerde tulpen in het bovenlicht. Rechthoekige getraliede kelderopeningen.

Interieur. Inkomhal en trappenhuis met aankleding in witte marmer van vloer, trap, plint en lambrisering. Behouden indeling van achter elkaar gelegen vertrekken met onder meer nog deels behouden parketvloer in visgraatverband (recente parket in rechtervertrekken), plankenvloeren, omlopende lambrisering, marmeren schouwen en stucplafonds met lijstwerk. Uitbouw achteraan met zenitale verlichting door koepel met gestileerde en geometrische motieven in glas in lood.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1897/20, 1898/15, 1898/33, 1899/25, 1900/24, 1930/107, 1977/34.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Oostende, artikels 1228, 4172, 4174, 4364, 5465, 8272.
  • HOSTYN N., Nota betreffende architect Jean F. Gobin, in De Plate, jg. VI, maart 1977.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda