Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Burgerhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van ‘agent d’affaires’ Pierre Antoine Spelten (1807-1879), naar een ontwerp door Heliodore Leclef uit 1852. Het gebouw behoort tot de vroegst gekende realisaties van de architect, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn oeuvre in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten op de Frankrijklei, daterend uit 1871. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Oorspronkelijk met enkelhuisopstand, rustte de bepleisterde en beschilderde klokgevel op een hardstenen plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed en axiaal van opzet, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van spiegelboogopeningen, oorspronkelijk ook in de pui, in een geriemde omlijsting met een cartouche- en rankwerksleutel. De eerste verdieping wordt in de middenas gemarkeerd door een balkon oorspronkelijk op gekoppelde voluutconsoles, met doorgetrokken balustrade. Een blinde borstwering belijnd door doorgetrokken lekdrempels en een waterlijst lijnt de tweede verdieping af. Klassiek hoofdgestel met architraaf, casementen in de fries en een gekorniste houten kroon- en tandlijst op voluutconsoles, gekoppeld in de middenas. De geveltop wordt geflankeerd door voluten, en bekroond door een gebogen pseudo-fronton op gestrekte uiteinden, met een rolwerksleutel en een siervaas als topstuk. In het boogveld, spiegelbogige oculus in een rankwerkomlijsting met voluten, imposten en sluitsteen. Bewaard houten vensterschrijnwerk en stucplafond in het interieur; verbouwde pui.