Neoclassicistisch winkelpand met houten pui

Beschrijving

Samen met nummer 103 ensemble van twee winkelpanden met houten puien. Winkelpand gebouwd in 1922 op de plaats van twee smalle percelen met ruïneuze panden. Volgens de kadastergegevens zijn sinds de bouw geen structurele veranderingen aan het pand meer aangebracht.

Rijwoning van één brede en één smalle travee en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Gecementeerd en lichtgroen beschilderd gevelparement onder aflijnende kroonlijst op uitgelengde modillons. Verdiepingen zijn doorbroken door rechthoekige, omlijste vensteropeningen met bewaard schrijnwerk (T-vensters met gedeelde bovenlichten). Venstertravee op eerste verdieping getypeerd door afgeronde erker tussen gegroefde pilasters; bekronende balkons met eenvoudige gietijzeren borstwering tussen postamenten. Arduinen plint waarboven een witbeschilderde houten winkelpui tussen gegroefde pilasters waarop puilijst met casementen. Etalagevenster afgerond naar het links gelegen inkomportaal toe. Ingang tot de winkel bevindt zich in dit portaaltje, de ingang tot de bovenliggende appartementen eveneens (rechthoekige houten deuren met bovenlicht); vloer van het portaal met recente tegels. De winkelpui dateert wellicht van bij de bouw van het huis; misschien een paar jaar later daar in het archief in 1928 een belangrijke verbouwing aangeduid wordt. Vanaf 1932 wordt in het kadaster duidelijk vermeld dat het gebouw eigendom is van een winkelierster.

Interieur. Begane grond volledig aangepast voor kunstgalerij. Per verdieping een appartement. Geen noemenswaardige interieurelementen aanwezig.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1850/19, 1861/80, 1869/19, 1878/18, 1894/6, 1921/9, 1928/57, 1964/39.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Oostende 1, artikel 223.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda