Eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Nummer 44, "VILLA ST.-JOSEPH", zie opschrift boven deur. Eclectische burgerhuizen van eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw, met lichte art-nouveau-inslag. Enkelhuizen van twee/één travee(en), souterrain + twee en een halve bouwlaag onder mansardedak met twee zoldervensters gevat in één omlijsting, bij nummer 42 (nog) bekroond door fronton. Lijstgevel met parement van geglazuurde baksteen met donkerder stenen voor banden, kruisvormige motieven in de fries onder de kroonlijst en in de borstweringen van de erker en voor de strekken; arduinen plint. Verhoogde begane grond met smalle rechterdeur en breed deurvenster met buikige, art-nouveaugetinte balkonleuningen van gietijzer. Slechts één brede travee op de bovenverdieping, gedomineerd door zware erkers met aansluitende balkonleuningen voor de drieledige, vereenvoudigde rechthoekige Venetiaanse deurvensters met pilasters, bij nummer 44 gevat tussen zijpilasters. Rechthoekige (nummer 42) en getoogde (nummer 44) muuropeningen. Deur van nummer 42 bekroond met rond fronton, bij nummer 44 met veelkleurige strek met druiplijst en cartouche voor huisnaam. Deels beglaasde deuren met hekjes in traliewerk. Voetenschrapers.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Het schrijnwerk van nummer 42 is vernieuwd.