Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Meir en Huidevettersstraat, gebouwd in opdracht van mevrouw Jaucot(-Beddaers?), naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1845.

Het winkelhuis Jaucot is de vroegst gekende realisatie van Lievin Van Opstal, die actief was van midden jaren 1840 tot kort voor 1900. Op het hoogtepunt van zijn succesvolle loopbaan realiseerde de architect alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen in Antwerpen, gaande van klassieke burgerhuizen tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden van de Leien en rond het Stadspark. Vanaf 1880 liep zijn praktijk samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal.

Het afgeronde hoekhuis met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een deels bewaarde, deels aangepaste pui met schijnvoegen uitstralend boven de rondboogopeningen. Geleed door het gevelbrede balkon op voluutconsoles van de eerste verdieping, en de kordonvormende lekdrempels van de derde verdieping, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, op de tweede verdieping geaccentueerd door individuele lekdrempels op voluutconsoles; de oorspronkelijke smeedijzeren borstweringen van het gevelbrede balkon en de vensters op de bovenste twee verdiepingen zijn verdwenen. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, casementen in de fries en een houten kroonlijst op bewerkte, gekoppelde consoles vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.