Samenstel van eclectische burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Samenstel van eclectische dijkhuizen

• omvat de aanduiding als beschermd monument Villa Simonne

• omvat de aanduiding als beschermd monument Villa Yvonne

Beschrijving

"VILLA YVONNE" zie opschrift, oorspronkelijk "Villa Juliette" (nummer 83), en "VILLA SIMONNE", voorheen "Villa Choucas" (nummer 84), beide naar ontwerp van architect Antoine Dujardin (Luik), respectievelijk van 1887 en 1888; nr. 83 met jaarcartouche "AN" en "87", en gesigneerd links in de plint "ANT. DUJARDIN ARCHITECTE".

Samenstel van eclectische dijkhuizen met enkelhuisopstand volgens spiegelbeeldschema. Minder plastisch uitgewerkte gevel van kalksteen en arduin met neorenaissance en -barokornamenten. Aangepast souterrain zie  horecafunctie, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (bitumen). Brede vensterrisalieten uitlopend op gelede schoudergevel in neobaroktrant met bol-, vaasbekroningen en voluten; balkons op geprofileerde consoles, echter nieuwe leuningen op tweede en derde bouwlaag. Verticaliserende deurtravee met portiek: entablement op pilasters onder meer geringd en met volutenkapiteel; bij nummer 84, driehoekig fronton boven fries met trigliefen.

Nummer 84 met heringericht interieur - onder meer souterrain en bel-etage herleid tot één ruimte op begane grond - naar verluidt ten gevolge van schade opgelopen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het toen minder getroffen nummer 83 bewaart nog ten dele het souterrain en de bel-etage met houten schouwen, wand- en plafondbetimmering in neo-Vlaamse renaissancestijl.

Nummer 85, zogenaamd "VILLA FOCH", in aansluitende vereenvoudigde bouwtrant uit eerste kwart van de 20ste eeuw met aangepaste begane grond. Anno 2004 gesloopt.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. DW002020 en W/00729.
  • CONSTANDT M., Delbouille en Dujardin. Twee pioniers van het Oostends toerisme in Bijdragen tot de West-Vlaamse geschiedenis, 1, Brugge, (1985), p. 60.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda